Βιολογικά Κηπευτικά

organic

H βιολογική καλλιέργεια γίνεται ΧΩΡΙΣ την χρήση χημικών ουσιών, φαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων ή άλλων συνθετικών ουσιών.

 

Βιολογική ΚαλλιέργειαΠοικιλίες και Σπόροι

Ο κύριος σκοπός της Βιολογικής Καλλιέργειας είναι η αντικατάσταση συνθετικών χημικών ουσιών, χημικών φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων κλπ που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ασθενειών, για τη λίπανση του εδάφους και την καταστροφή των ζιζανίων, με άλλες που βρίσκονται στη φύση.

Στη βιολογική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται οργανικοί τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών, όπως για παράδειγμα διάφοροι μύκητες, ωφέλιμα έντομα, φυσικές ουσίες κ.λ.π.

Οι συγκεκριμένες οργανικές ουσίες είναι φυσικές και ΠΛΗΡΩΣ διασπώμενες και άρα δεν μένουν στο τελικό προϊόν. Επίσης δεν καταστρέφουν το οικοσύστημα μέσα στο οποίο χρησιμοποιούνται.

Αντίθετα, πολλά από τα συνθετικά χημικά παραμένουν αδιάσπαστα στην τροφική αλυσίδα μέχρι τον τελικό καταναλωτή, που είμαστε εμείς και τα παιδιά μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εντομοκτόνου που περνά στην τροφική αλυσίδα είναι τα νεονικοτινοειδή (που είναι καταστρεπτικό ΚΑΙ για τη μελισσοκομία), αλλά και πολλά άλλα εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα χημικά σκευάσματα, τα οποία με την καθημερινή κατανάλωση λαχανικών συσσωρεύονται μέσα στον οργανισμό μας.

Οι γεύση των παλιών παραδοσιασκών «ντόπιων» ποικιλιών θυμίζει τα αθώα χρόνια του παρελθόντος μας. Μπορεί κάποια υβρίδια είναι πιο παραγωγικά, ίσως μερικά απο αυτά να είναι και αρκετά γευστικά, όμως εμείς στο Αγρόκτημα στον Όλυμπο δεν τα προτιμούμε. Ψάχνουμε για σπόρους που χρησιμοποιούνται χρόνια στην περιοχή μας, για να δημιουργήσουμε τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Τους σπόρους τους αναπαράγουμε, ώστε να μην εξαρτώμαστε από κανέναν.

Η πολυεθνική εταιρία Μονσάντο, πρώτη δημιούργησε ένα στείρο σπόρο, που δεν παράγει γύρη και άρα δεν μπορεί να παράγει νέους σπόρους. Ο σπόρος εξολοθρευτής αναγκάζει τον αγρότη, αντί να χρησιμοποιεί σπόρο που παράγει η σοδειά του για να φυτέψει νέα φυτά, όπως γινόταν από την ανακάλυψη της γεωργίας έως σήμερα, να αγοράζει νέο σπόρο από την εταιρία που έχει την πατέντα.

Το σχέδιο είναι ότι, όλοι οι αγρότες να είναι ΠΛΗΡΩΣ εξαρτημένοι από τις εταιρίες επεξεργασίας σπόρων.

peliti_logoΕμείς στο Αγρόκτημα στον Όλυμπο έχουμε διαφορετική άποψη. Οι γευστικές ντόπιες ποικιλίες που χρησιμοποιούμε μας επιτρέπουν αφ’ ενός να παράγουμε οι ΙΔΙΟΙ τους σπόρους μας για την επόμενη χρονιά και αφ’ ετέρου να τους διατηρούμε και να τους δίνουμε σε όποιον τους ζητάει, μέσα από την οργάνωση του Πελίτι.

DSC00573
DSC00570
DSC00566
DSC00554
DSC00553
DSC00551
DSC00548
DSC00539
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Είμαστε παραγωγοί κι όχι μεταπωλητές. Έτσι, οι ποσότητες των κηπευτικών μας είναι περιορισμένες!