ΜΕΛΙ: Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής.
ΜέλιΠρόποληΒασιλικός ΠολτόςΓύρη
Σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μύες, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
Το μέλι:
- Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές
- Γιατρεύει ή ανακουφίζει τα έλκη του στομάχου
- Καταπολεμά την αϋπνία
- Ανακουφίζει από τους πονόλαιμους
- Βοηθά στην θεραπεία μερικών καρδιακών παθήσεων και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά
- Αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη
- Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που το μέλι σας κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μην στενοχωριέστε! Αντιθέτως θα πρέπει να είστε χαρούμενοι που έχετε αγοράσει ένα εξαιρετικό μέλι (Το νοθευμένο μέλι και η ισογλυκόζη δεν ζαχαρώνει ποτέ!).
Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί».
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί».
Αντιφλεγμονώδης δράση
Διεγείρει την κινητικότητα των μικροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχτεί.
Αντι-ιικές ιδιότητες
Η πρόπολη έχει ευρύ αντι-ιικό φάσμα, ενώ η δραστικότητα της εναντίων των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό. Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3.
Αντιμυκητιακές ιδιότητες
Η αντιμυκητιακή δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίων της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, έχει δειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Αντιοξειδωτική δράση
Η ιδιότητα αυτή της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.
Ανοσοποιητική δράση
Η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ιντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική ανοσία.
Αντιισταμινική δράση
Η πρόπολη, σε συνδυασμό με την γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στην σταδιακή ανοσοποίηση.
Ο βασιλικός πολτός είναι λαμπερή κρεμώδης ουσία που παράγεται από ειδικούς αδένες στο κεφάλι των εργατριών μελισσών. Είναι η τροφή που κάνει την θηλυκή μέλισσα, βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Περιέχει θειαμίνη Β1, ριβοφλαβίνη Β2, νιασίνη Β3, παντοθεικό οξύ, πυριδοξίνη Β6, ινοσιτόλη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ κ.α.
και άλλα πολλά.
Έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και
- αυξάνει τη λίμπιντο και γενικά την ενέργειά του,
- καταπολεμάει το άσθμα,
- την κατάθλιψη,
- τις αϋπνίες,
- την ασθενική μνήμη,
- τη διανοητική κόπωση
Η γύρη που συγκεντρώνουμε από τις μέλισσές μας, προέρχεται από την τεράστια ποικιλία των ανθοφοριών του Ολύμπου.
Γενικότερα η γύρη μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν φαρμακευτικό προϊόν, λόγω των ενζύμων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φλαβονοειδών που περιέχονται σε αυτή.
Η κατανάλωση της γύρης πρέπει να γίνει με μια μικρή ποσότητα, στην αρχή, μέχρι να τη συνηθίσει ο οργανισμός μας. Σιγά σιγά η δόση αυξάνεται σε 2 κουταλιές του γλυκού ημερησίως (μία το πρωί και μία το βράδυ). Τα αποτελέσματά της γίνονται ορατά μετά από 4-6 μήνες.